top of page

Puttityylin valitseminen
Oletko kokeillut erilaisia puttityylejä, mutta et osaa päättää, mikä niistä olisi sinulle sopivin?


Haaraputti toimii tänään, mutta huomenna ei. Seuraavaksi toimii spinniputti ja ensi viikolla nostoputti. Sama jatkuu, etkä osaa päättää, mikä tyyleistä olisi sinulle sopivin.


Minäkään en osaa päättää sitä puolestasi, mutta voin antaa vinkin. Vastaa näihin kysymyksiin ja saat toivon mukaan vastauksen itseltäsi:


Millä tyylillä haluaisit putata tulevaisuudessa?


Millä tyylillä uskot pystyväsi saavuttamaan parhaita mahdollisia tuloksia?


Jos vastauksesi on selkeä. Valitse se ja pysy siinä, äläkä enää muuta sitä. Joskus se toimii hyvin ja joskus huonosti, mutta jatkamalla harjoittelua saat sen varmasti ajan kanssa kehittymään tasolle, jossa se alkaa toimimaan tasaisemmin, eikä sinun tarvitse empiä millä tyylillä puttaisit.


Se, että valitset jonkun tyylin ei tarkoita sitä, että kaikki putit pitäisi putata täsmälleen samalla tavalla ja samasta asennosta. Valitsemaasi tyyliä on hyvä oppia muokkaamaan soveltuvaksi erilaisissa olosuhteissa ja maastoissa. Kannattaa opetella puttiasennon, lähtökulman, irrotuskorkeuden ja voimakkuuden muokkaamista erilaisia tilanteita varten. Korien ympärykset ovat erilaisia, joskus siellä on puita ja joskus epätasaista maastoa ja korkeuseroja. Sen takia kannattaa opetella puttaamaan erilaisista asennoista ja muuttamaan lentorataa tilanteen mukaan. Perusidea pysyy samana, mutta teet vain pieniä muutoksia tilanteen mukaan.


Voit myös valita erilaiset tyylit eri etäisyyksille. Moni puttaa lyhyet putit nosto- tai hybridityylillä eli pitämällä käsivarren suorempana ja käyttämällä melko vähän rannetta. Pitkät putit puolestaan spin putilla eli koukistamalla enemmän rannetta sekä käsivartta ja antamalla kiekolle enemmän kierrettä. Päätä jokin etäisyys, jonka takaa vaihdat tyyliä tai voit vaihtaa sitä fiiliksen mukaan. Riippuu hieman luonteestasi, kumpi on sinulle parempi päätöksenteko tapa. Yleisesti ottaen järjestelmällisten ja säännönmukaisten ihmisten kannattaa valita tiukka metriraja jolloin vaihtaa tyyliä ja luovat taiteilijaluonteiset voivat tehdä päätöksen fiiliksen mukaan.


Jos et vieläkään osaa päättää, mikä olisi sinulle paras tapa putata, mieti haluatko putata tyylillä, jolla ohi putatessa putteri jää kauas vai lähelle korista? Haluatko tyylin, joka toimii tuulella kuin tuulella lähes samalla tavalla vai haluatko aina muokata tyyliäsi tuulen mukaan? Haluatko, että kiekko lentää koko ajan korin korkeudella vai niin, että lentorata on kaareva ja laskeutuu korin kohdalla alas? Haluatko putata pehmeällä vai kovalla putterilla?


Jos vastasit kaikkiin ensimmäisen vaihtoehdon, silloin spinputti on tyylisi. Jos taas valitsit jälkimmäisen, silloin nostoputti kuulostaa sinun putiltasi. Jos vastasit vaihtelevasti silloin taas jonkinlainen hybridityyli voisi olla juttusi.


Pääasia on, että valitsee jonkun tyylin. Päätöksen tekeminen vähentää stressiä ja parantaa suoritusta, oli valinta mikä tahansa.


Huippupelaajillakin on nähty monenlaisia puttityylejä. Ei ole yhtä oikeaa tapaa heittää kiekko koriin. Esimerkiksi Maailman mestareista löytyy spinni-, hybridi- ja nostoputtaajaa. Viime vuosina nosto ja hybridityylit ovat olleet kuitenkin hallitsevia, mutta se ei tarkoita, että se olisi välttämättä sinulle paras mahdollinen tyyli putata.


Valitse siis se tyyli, jolla haluaisit putata tulevaisuudessa ja jonka uskot olevan paras mahdollinen juuri sinulle. Ala harjoittelemaan sillä tyylillä ja tee paljon toistoja eri etäisyyksiltä. Muista myös opetella muokkaamaan sitä erilaisia olosuhteita varten. Ei ole olemassa vain yhdenlaista puttipaikkaa, joten harjoitellessa on turha tehdä toistoja yhdellä tavalla ja aina samalta etäisyydeltä. Mekaanista toistamistakin tarvitaan, mutta suosittelen pitämään harjoittelun monipuolisena.


Jos olet lajissa vasta alkumetreillä, kokeile rauhassa erilaisia puttityylejä. Vasta muutaman vuoden harrastamisen jälkeen alat saamaan käsityksen erilaisten tyylien hyödyistä ja haitoista sekä siitä mikä voisi olla sinulle toimivin tapa putata.


Hyviä valintoja ja hauskoja harjoituksia!


-Jalle Stoor


Comments


Featured Posts
Päivityksiä tulee pian
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Tunnisteita ei vielä ole.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page