top of page

Harjoitus tekee mestarin

Hyvä heittotekniikka tekee harrastamisesta hauskempaa

Kiekko irtoaa räjähtävällä nopeudella kädestä ja jatkaa lentoaan suoraan niin kauan, että se tuntuu rikkovan fysiikan lakeja. Ammattilaisen tekemänä heittoliike näyttää erittäin helpolta ja sulavalta, kuin siinä ei olisi minkäänlaista yritystä.

Pohjimmiltaan Backhand-heitto on erittäin monimutkainen liikesarja, jossa on paljon muuttujia. Sitä on vaikea toteuttaa aina samalla tavalla ja vaatii paljon toistoja ennen, kuin liikeradat alkavat jäämään lihasmuistiin.

Alussa liike tapahtuu joka kerta täysin eri tavalla, mutta ajan kanssa se alkaa vakiintumaan. Jos et koskaan mieti heittotekniikan osasia, ja heität huonolla tekniikalla, niin silloin huono tekniikka alkaa vakiintumaan. Se ei välttämättä tarkoita, ettetkö pystyisi pelaamaan hyviä tuloksia, mutta huonossa tekniikassa on yleensä vääränlaisia jännitteitä, jotka väsyttävät kroppaa ja kasvattavat virheiden mahdollisuuksia. Huono tekniikka saattaa aiheuttaa myös rasitusvammoja, jos teet pitkään jotain liikettä epäergonomisella tavalla.

Hyvä tekniikka taas ei ole tae menestymiselle, mutta se ennustaa parempia tuloksia pitkällä aikavälillä. Heittäminen hyvällä tekniikalla on keholle taloudellisempaa, ja kun rasitusta ei synny, pystyt harjoittelemaan enemmän ja useammin. Toistot ovat tärkeässä roolissa kehittymisen kannalta ja kaikki, jotka ovat menestyneet tietävät, että se vaatii kymmeniä- ja satojatuhansia toistoja ennen kuin heittojen liikeratoja alkaa oikeasti hallitsemaan.

Itse opitussa heitossa on yleensä paljon tekniikkavirheitä.

Moni aloittaa lajin ilman minkäänlaista perehdytystä heittotekniikkaan. Klassisesti joku kaveri antaa kiekon ja muutaman vinkin, että pidä näin kiinni ja heitä tällä tavalla. Sen jälkeen pelataan kierroksia toisensa perään ja tekniikka muokkaantuu jonkunlaiseksi mutupohjaiseksi kompromissiksi, sen mukaan millä radoilla pelaat, kenen kanssa ja minkälaisia kiekkoja sinulla sattuu olemaan käytössäsi. Itse kehitellyssä heitossa moni asia tapahtuu hyvin sattumanvaraisesti ja sen takia heitossa on hajontaa. Jokainen heitto tapahtuu eri tavalla ja sen takia harjoittelu voi olla turhauttavaa ja hyödytöntä.

Siksi on tärkeää opetella oikeat liikeradat, että pystyt harjoitellessa tietoisesti liikuttamaan itseäsi oikeaan suuntaan. Tietoisten toistojen kautta liikeradat alkavat jäämään lihasmuistiin ja sen jälkeen pystyt toistamaan liikkeen tiedostamattomasti. Ja kun se onnistuu, aivokapasiteetille vapautuu tilaa keskittyä asioihin kuten lähtösuuntaan, voimakkuuteen, lähtökulmaan ja ulkoisten olosuhteiden kuten tuulen lukemiseen. Herkkyys lukea tilanteita ja toistettavuus kasvavat tämän myötä ja pääset täysin uudelle tasolle pelissä.

Heittotekniikkaa pitää siis harjoitella paljon ja käydä ajoittain läpi, jotta sen saa vietyä oikeaan suuntaan ja siihen voisi saada selkeän systeemin. Silloin tekniikka alkaa myös vakiintumaan nopeammin ja radoilla pystyy tekemään parempia tuloksia, kun tietää mitä on tekemässä.

-Jalle Stoor

Suomenmestari


TOP 5 vinkit aloittelijalle

1. Valitse sopivat kiekot.

Suosittelen aloittelijalle suoralentoisia puttereita ja lähestymiskiekkoja sekä alivakaita, alle 10-nopeuden draivereita heittämiseen.

2. Opettele monipuolisesti eri heittoja.

Älä odota liian pitkään, että alat harjoittelemaan erilaisia heittoja. Kokeile, vaikka ei heti onnistuisikaan. Jokainen heitetty heitto lisää ymmärrystä kiekkojen lentoradoista.

3. Keskity laatuun, älä heiton pituuteen.

On kiva heittää täysiä ja katsoa, kuinka pitkälle kiekko lentää. Se on kuitenkin monesti haitallista tekniikan kehityksen kannalta ja siksi suosittelen pudottamaan tehoja aina, kun löydät itsesi repimästä kiekkoa täysillä. Hyvän tekniikan oppiminen tuo ajan kanssa lisää pituutta. Pitää vain malttaa hieman odottaa.

4. Harjoitus tekee mestarin, ei ylianalysointi.

Ota sopivassa määrin sisään uutta tietoa tekniikasta ja harjoittele vain yhtä asiaa kerralla. Silloin pystyt keskittymään vielä osittain myös kokonaisuuteen. Jos mielessä on kymmenen eri asiaa ja koko ajan kokeilet jotain uutta, turhautuminen on väistämätöntä.

5. Pidä hauskaa ja fiilistele.

Leikki on paras tapa oppia ja lapset oppivat sen takia nopeasti, koska heillä on se taito vielä jäljellä. Hulluttele ja kokeile matkia jonkun pro-pelaajan tekniikkaa. Saatat oppia jotain.


Julkaistu alunperin Heinolalaisen frisbeegolfyhdistyksen Lords of DiscGolfin Lehdessä 13.8.2020


Featured Posts
Päivityksiä tulee pian
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Tunnisteita ei vielä ole.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page