top of page

Millä kiekoilla Frisbeegolf kannattaa aloittaa?Kiekkojen valinta vaikuttaa heittotekniikkaan


Omien kiekkojen valinta harrastuksen alkuvaiheessa vaikuttaa paljon heittotekniikan muodostumiseen. Ne kiekot, joita käytät ensimmäisinä kuukausina ja vuosina olisi hyvä valita niin, että oppisit niitä heittäessä mahdollisimman suoraviivaisen ja puhtaan tekniikan. Jos käyttämäsi kiekot ovat liian yli- tai alivakaita joudut muokkaamaan heittotyyliäsi niin, että heität joko hyzer tai anhyzer kulmassa saadaksesi kiekon lentämään edes jokseenkin suoraan. Niitä molempia kulmia tarvitaan ja molemmat on hyvä osata, mutta suoran heiton heittäminen olisi alusta alkaen tärkeää opetella suoraan lentävällä kiekolla ja niin, että se lähtee suunnilleen vaakatasossa. Ei vasemmalle eikä oikealle kallistuneena.


Se kannattaa myös muistaa, että suoraan lentävä kiekko on suhteellinen käsite. Täysin suoraan lentävää kiekkoa ei ole olemassakaan ja riippuu taitotasosta, miten kiekko käyttäytyy. Tällä hetkellä suoraan lentävä kiekko ei ole sitä välttämättä enää puolen vuoden kuluttua, jos heittotekniikkasi kehittyy tai kiekkosi kuluu. Se mikä on suoralentoinen tai vakaa ammattilaiselle, ei ole yleensä suora aloittelijalle. Se johtuu siitä, että ammattilainen heittää huomattavasti paremmalla tekniikalla ja lähtönopeus on suurempi. Silloin kiekkoon kohdistuva ilmanvastus vaikuttaa kiekon lentorataan eri tavalla.


Esimerkkinä jos aloittelijana heität 60km/h hieman ylivakaalla 12 nopeuden draiverilla, siitä loppuu vauhti ja kierre hyvin nopeasti, jolloin kiekko alkaa putoamaan ja kääntymään melkein heti joko vasemmalle tai oikealle, heittokädestä riippuen. Vastaavasti jos sinulla on enemmän lähtönopeutta ja heität samalla draiverilla 100km/h niin silloin kiekko lentää suoraan koko matkan ja feidaa lopussa vain hieman.


Jos siis haluat oppia heti alkuun hyvän heittotekniikan, suosittelen aloittamaan alivakailla 6-10 nopeuden draivereilla. Ne ovat hitaille lähtönopeuksille paremmin soveltuvia. Opettele heittämään niillä suoria heittoja ja kun lähtönopeutesi kasvaa, alkaa kiekkojen alivakaus tulemaan esiin. Voit sitä mukaan siirtyä nopeampiin tai ylivakaampiin draivereihin. Nyrkkisääntönä pitäisin, että sitten kun heität yli 100 metriä niin yli 10 nopeuden kiekot alkavat olemaan sopivia suhteessa heittopituuteen.


Vielä parempi idea on aloittaa heittäminen lähestymiskiekoilla ja puttereilla, jotka ovat helpommin hallittavia kuin draiverit. Lähestymiskiekoilla pystyt heittämään melkein yhtä pitkälle kuin draivereilla ja niissä ei ole yhtä suurta feidiä, eli loppukaarrosta. Pysyt siis paremmin väylällä. :)


Olen valitettavan usein nähnyt pelaajia, joiden heittotekniikka on kehittynyt vääränlaisten kiekkojen takia virheelliseen suuntaan. En sano, että olisi oikeaa tai väärää tapaa heittää ja jokainen heittäköön tyylillään, mutta niille, jotka haluavat kehittyä nopeasti ja saada optimaalisen ja mahdollisimman tehokkaan heittotekniikan, suosittelen aloittamaan alivakailla draivereilla sekä puttereilla ja lähestymiskiekoilla.


Koskaan ei ole myöskään liian myöhäistä opetella heittotekniikkaa uudestaan. Jos tarvitset siinä apua, autan mielelläni.


Loistavia heittoja ja nähdään radoilla!

Comments


Featured Posts
Päivityksiä tulee pian
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Tunnisteita ei vielä ole.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page